Terios - Termos II problem z odpaleniem
przemas - 2024-10-21, 14:57 Temat postu: Termos II problem z odpaleniem Otóż dziś mi się przytrafiła taka sytuacja, mianowicie rano wsiadam w garażu do samochodu i po przekręceniu stacyjki rozrusznik kręcił silnikiem z większymi obrotami zupełnie jakby spadła kompresja. Po kilkukrotnym wciśnięciu gazu silnik odpalił i pracował normalnie tyle, że z rury wydechowej wyleciało mnóstwo gęstych spalin śmierdzących niedopalonym paliwem. Jak wychodziłem z pracy to nie było problemów. Identyczną jednorazową sytuację miałem z poprzednim Teriosem1. Pytanie czy ktoś miał podobną przygodę i co to było. Bo mi przychodzi do głowy jakieś zawieszenie się sterownika zapłonu (albo czujnika położenia wału?)i podanie zbyt późnej iskry (stąd wrażenie braku kompresji), czy dobrze kombinuje?
Joki - 2024-10-21, 20:04
Źle kombinujesz. Nie było iskry albo powietrza albo kompresji.
Wybierz sobie bo po fakcie to już można tylko wróżyć.
przemas - 2024-10-21, 21:04
| Joki napisał/a: | Źle kombinujesz. Nie było iskry albo powietrza albo kompresji.
Wybierz sobie bo po fakcie to już można tylko wróżyć. |
Ale to mi się zdarzyło w dwóch różnych samochodach i skąd nagle brak powietrza albo kompresji który znikł i silnik pracuje w pełni poprawnie.
Joki - 2024-10-22, 17:10
| przemas napisał/a: |
Ale to mi się zdarzyło w dwóch różnych samochodach i skąd nagle brak powietrza albo kompresji który znikł i silnik pracuje w pełni poprawnie. |
Skoro wykluczasz brak zasilania w powietrze i brak kompresji, zostaje brak iskry (lub iskra w złym momencie). I teraz dalsze wnioski zostawiam Tobie.
Mały v8 - 2024-10-23, 08:44
Zacznij od zmiany albo naładowania akumulatora. Zrobiło się zimno może nie miał odpowiedniej sprawności rozruchowej, napompowało się paliwa w cylindry potem musiało się dopalić w wydechu.
|
|
|