Forum Daihatsu Strona Główna Forum Daihatsu
Forum poświęcone tematyce aut japońskiej marki Daihatsu.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia biegów
Autor Wiadomość
Koniu38

Samochód: Daihatsu
Wysłany: 2024-07-05, 17:41   Skrzynia biegów

Witam potrzebuję skrzynię biegów do Materii 1.5. Jest może ktoś w stanie mi pomóc jaka skrzynia będzie pasowała do mojego auta. Na allegro jest kilka ale mają inne numery na naklejce niż moja i nie wiem czy któraś z nich będzie pasowała do mojego auta. Z góry dziękuję za pomoc.

Joki 
Administrator

Samochód: Suzuki Baleno
Wysłany: 2024-07-05, 22:19   

Szukałbym od Siriona M3 bo ma lepsze przełożenie. Może auto straci trochę dynamiki w mieście ale będzie przyjemniejsze na trasie.
Zależy tylko jaki masz wysprzęglik? W 1.5 jest hydrauliczny, więc jeśli masz taką to wyboru nie będzie.

Mały v8 

Samochód: Materia
Wysłany: 2024-07-08, 09:01   

Pytanie co się w tej skrzyni stało ze wymaga wymiany, bo może warto tam do środka zerknąć. Jak konieczna wymiana to szukaj skrzyni po ilości frezów średnicy wałka, i po przekątnej z wymiaruj otwory , jak pasuje to zakładaj. Przy montażu trzeba zerknąć na łapę, bo tam się często wyciera na styku wysprzęglik i gniazdo łapy, trzeba trochę na spawać , oszlifować i nakłaść smaru w to miejsce, żeby sprzęgło nie brało od razu przy podłodze.

Joki napisał/a:
Szukałbym od Siriona M3 bo ma lepsze przełożenie. Może auto straci trochę dynamiki w mieście ale będzie przyjemniejsze na trasie.

No akurat Materia ma bardzo dobrze ze stopniowaną skrzynię, podmianka na jakąś "długą piątkę" kosztem niskich biegów w aucie typowo miejskim to czysta głupota.

Joki 
Administrator

Wysłany: 2024-07-08, 21:14   

Cytat:
No akurat Materia ma bardzo dobrze ze stopniowaną skrzynię, podmianka na jakąś "długą piątkę" kosztem niskich biegów w aucie typowo miejskim to czysta głupota.

Akurat 1.5 ma beznadziejnie krótką piątkę, męczącą na trasie i przyczyniającą się do wzrostu zużycia paliwa. Jest fatalna. Najgorzej zestopniowana skrzynia: "nowożytnych" Dai.

Mały v8 

Samochód: Materia
Wysłany: 2024-07-09, 17:27   

Jazda takim samochodem po trasie to czysty masochizm, jak ktoś potrzebuje auto do pokonywania autostrad na pewno nie bierze pod uwagę takiego małego klocka. To typowo miejskie auto ma super skrzynie, można z dwójki ruszyć, a przyśpieszenie ze startu jest zadziwiająco dobre.

Joki 
Administrator

Wysłany: 2024-07-09, 18:26   

Tak, z takim zestopniowaniem jak w Materii nawet wypad 15km. za miasto krajówką jest męczący. Tymczasem samo Dai pokazuje, że można inaczej i w L651 robi tak długą piątkę, że jazda nawet na autostradzie to przyjemność. Aż chce się jechać choćby przez cały kraj.

Odpowiedz do tematu