Forum Daihatsu Strona Główna Forum Daihatsu
Forum poświęcone tematyce aut japońskiej marki Daihatsu.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przednie lampy z żarówką H4
Autor Wiadomość
hunter 

Samochód: Terios J210
Wysłany: 2023-03-13, 22:54   Przednie lampy z żarówką H4

Do Teriosa J2 są dostępne alternatywne wersje przednich lamp z żarówką H4. Nie mają żadnych soczewek, tylko bazują na starym, klasycznym rozwiązaniu żarówek dwu włóknowych. Czy jest tu ktoś, kto takowych lamp w Teriosie używa i może podzielić się swoją opinią na ich temat?

hunter 

Samochód: Terios J210
Wysłany: 2025-06-09, 20:11   

Poszło. Lampy wymienione. Czy było warto? Zdecydowanie!

Ale po kolei. Pomiędzy lampami są dość znaczne różnice. Najważniejsze to takie, że silniczki do regulacji są u góry, a nie na dole. Poza tym przewody zasilające są teraz potrzebne 3 (na lampę zamiast czterech).

Różnica z silniczkami niesie trochę problemów. A mianowicie oryginalna regulacja 'ciągnęła' lampy w dół (wraz ze wzrostem obciążenia), a w nowych musi je pchać. Dobre jest to, że stare silniczki do regulacji pasują. Nie pasuje za to regulacja we wnętrzu samochodu. Żeby nie było, można powiedzieć, że ona nawet pasuje, tyle, że działa odwrotnie. aby to naprawić, trzeba wymienić ten mechanizm regulacji na inny. Problem z tym jest taki, że trzeba kupić jakiś inny używany, który różni się... naklejką. Na jednym jest napisane coś w rodzaju (cytuję z pamięci) 178, a trzeba wstawić taką z napisem 179. I tyle.

Jeżeli chodzi o kable, to w starym rozwiązaniu każda żarówka miała swój zestaw przewodów. W nowym musimy podłączyć trzy przewody, bo sterujemy jedną żarówką. A samo sterowanie jest realizowane przełączeniami masy. Ja zrobiłem to tak, że żarówkę zasiliłem jednym przewodem od 'długich', a masy podłączyłem stosownie do funkcji jak poprzednio. I uwaga - trzeba zakupić nowe złącza, stosowanie do zastosowanych żarówek. Kable warto owinąć taśmą izolacyjną i/lub jakąś osłonką.

No i jeszcze kilka szczegółów. Silniczki wyciąga się odpowiednio je przekręcając i wykręcając kluczem śrubę od regulacji (i dopiero potem ten mechanizm wyjdzie sam). Nic na siłę. Natomiast wstępną regulację świateł (zgodnie z instrukcją, którą znalazłem w jednej z lamp), realizuje się dwoma śrubami od strony chłodnicy. Tej trzeciej od strony błotnika się nie dotyka.

Do lamp zamontowałem żarówki Philipsa z efektem ksenonowym. Działają cudnie. Nie warto brać żarówek na większą moc, bo wcale 'lepiej' nie świecą.

Mały v8 

Samochód: Materia
Wysłany: 2025-06-10, 10:22   

Gratulujemy. Czyli cofnąłeś się za wszelką cenę o dwie dekady do tyłu :lol: . Trzeba było wymienić wkłady soczewek , teraz są fajne specjalne zestawy, bi xennonowe, czy nawet bi ledowe. Światło super świeci, diagnosta nic nosem nie kręci, bo zakładałem taki zestaw do auta z USA.

Odpowiedz do tematu